KONVEYÖR BANT REDÜKTÖRÜ

 

REDÜKTÖR NEDİR?

 

Vites kutularıyla birlikte dişli çark düzeneklerinin paralel dişli dizilerinin bir elemanı olan redüktörler, yapısal bakımdan, gövde içine yerleştirilmiş dişli çarklar, miller, yataklar v.b. gibi parçalardan oluşan sistemlerden oluşuyor. Akademik olarak tanımı ise elektrik motorlarının yüksek dönüş hızlarını makineler için gerekli olan dönüş hızlarına düşürmek için tasarlanan kapalı dişli düzenekleridir.

 

REDÜKTÖR TÜRLERİ?

 

Günümüzde redüktörler çeşitli firmalar tarafından standart boyutlarda üretilerek piyasaya sürülmektedir. Redüktör tiplerinin seçiminde çevrim oranı, verim, boyut ve ağırlık gibi faktörleri gözönünde tutmak gerekir. Redüktörlerin sınıflandırılması ise aşağıdaki gibi yapılır;

1) Aşama sayısına göre; 1, 2 ve daha fazla kademeli redüktörler,

2) Kullanılan dişli çeşidine göre; konik dişlili, silindirik dişlili, sonsuz vida düzenekli ve birden fazla çeşidin bir arada kullanıldığı redüktörler.

 

REDÜKTÖRLERIN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESI GEREKEN HUSUSLAR

 

1. Yüksek eğimli bantlarda bir üst gövde seçilmelidir.

2. Çok fazla ani yüklü kalkış gerektiren yerlerde bir üst gövde seçilmelidir.

3. Redüktör bağlantı gergisi çok iyi yapılmalıdır.

4. Redüktör bağlantı gergisi ayarlı olmalı ve çalışırken redüktör esneyebilmelidir.

5. Redüktör tahrik kasnağı motor ile kasıntılı çalıştırılmamalıdır.

6. Redüktör gövdesi alaşımlı olduğundan dışarıdan gelebilecek aşırı aşırı darbeler karşı korunmalıdır.

 

GENEL ÜRETİM BİLGİLERİ

 

Dişliler

Helis alın dişliler ve helis konik dişliler alaşımlı sementasyon çeliklerinden imal edilmektedir. Dişlilerin talaş kaldırma işlemleri (torna, diş açma, çapak alma ve kama yeri) yapıldıktan sonra, dişli modülüne uygun sementasyon derinliği ve 58-60 HRC yüzey sertliği sağlanacak şekilde ısıl işlemleri yapılır. Isıl işlemlerinden sonra dişli millerin rulman yerleri, dişli delikleri ve dişlilerin diş profilleri taşlanır. Dişlilerde yapılan profil kaydırmalarla, özellikle pinyon dişlilerindeki alt kesilmeler önlenmiştir. Diş profillerinin taşlanması redüktörün sessiz çalışmasını sağlar.

 

Miller

Redüktörlerin giriş milleri genellikle pinyon dişli milidir. Bu durumda giriş dişli milleri malzemesi 8620 sementasyon çeliğidir.

 

Yataklar

Redüktör mil ve dişlilerin yataklarında konik makaralı veya silindirik makaralı rulmanlar kullanılmaktadır.

 

Gövdeler

Redüktör gövdeleri Etial 160-171 kalitede alüminyum dökümdür.
Gövdelerin üzerinde yağ doldurma-boşaltma tapaları, yağ seviye göstergesi hava alma tapası bulunur.

 

Millerin Bağlanması

Kavramalarla bağlamada mil eksenlerinin çok iyi ayarlanmakı, mik eksenleri arasındaki açısal ve doğrusal sapmaların minimuma indirilmesi, millerin, rulmanların ve kavramanın ömrünü uzattığı gibi, sistemin titreşimsiz çalışmasını da sağlar. Dişlilerle bağlamada millerin birbirine paralel olması ve dişlilerin tüm diş yüzeyi boyunca birbirini kavraması gerekir. Redüktör giriş millerini motora; kayış-kasnak sistemleri, elastik kavramalar, hidrolik veya elektromanyetik lamelli kavramalarla bağlamak uygundur. Kavramalarla bağlamada millerin koaksiyal (eş eksenli); kayış-kasnak sistemlerinde ise millerin birbirine paralelliğinin sağlanması; bağlama elemanlarının, motor ve redüktör mili rulmanlarının ömrü ve sistemin titreşimsiz çalışması için gereklidir.

 

Tek Yöne Dönüş

Redüktörler isteğe bağlı tek yöne dönecek şekilde kilitli olarak üretilebilmektedir.

 

Verim

İlke olarak düz ve helis alın dişlili redüktörlerin her bir kademesinde %1,5 oranında güç kaybı olur. Helis konik dişlili redüktörlerde güç kaybı her bir kademe için %2,5-3 arasındadır. Sonsuz vidalı redüktörün güç kaybı; vida ağız sayısına, vida yükselme açısına, giriş devrine, sonsuz vida salyangoz dişli çiftinin malzeme ve işleme kalitesine bağlı olarak %5- %50 arasında değişir.

 

Bu kurala uygun olarak helis alın dişlili redüktörlerde verim:
Bir kademeli (bir dişli çifti) redüktörün verimi %98,5
İki kademeli (2 dişli çifti) redüktörün verimi %97
Üç kademeli (3 dişli çifti) redüktörün verimi %95,5
Dört kademeli (4 dişli çifti) redüktörün verimi %94

 

Çalşıtırma, Kalite Kontrol ve Sevkiyat

Redüktörler montaj bitiminde yüksüz olarak çalıştırılıp aşağıdaki kontroller yapılır:

  • Redüktörün sessiz ve titreşimsiz çalışıp çalışmadığı,
  • Yağ seviyesinin yeterli olup olmadığı,
  • Yağ keçelerinden ve kapaklarından sızma olup olmadığı.

Kalite kontrolden geçen redüktörler yağları dolu olarak bakım talimatları ile birlikte çalışmaya hazır olarak teslim edilir.

 


Pars Redüktör markası bir Pars Maksan Makina Kuruluşudur...